fallback

Пирати отвлякоха петролен танкер с капацитет 2 млн. барела

Според някои експерти атаките в Аденския залив може да принудят корабите да изберат по-дълъг маршрут, а оттам - петролът да поскъпне

17:50 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сомалийски пирати са отвлекли петролен танкер на Saudi Arabian Oil Co. край източноафриканското крайбрежие, като това е най-големият похитен досега плавателен съд, съобщи Bloomberg.

От Odfjell SE – най-големият световен превозвач на химикали, са заявили във връзка с новината, че корабите на компанията вече ще заобикалят континента, вместо да рискуват атаки близо до Суецкия канал и Аденския залив.

Отвлеченият танкер Sirius Star, чийто оператор е компанията Vela International, е пренасял суров петрол. Той е с капацитет над 2 млн. барела петрол.

Има слухове, че танкерът е бил освободен, които се проверяват.

В екипажа, който е съставен от 25 души, има граждани на Хърватска, Великобритания, Филипините, Полша и Саудитска Арабия.

Пиратските атаки в Аденския залив между Йемен и Сомалия, който води до Суецкия канал, са се увеличили над два пъти през 2008 г., като нападателите използват модерна технология, за да открият евентуалните си мишени, според доклад на лондонската организация Chatham House.

Атаките може да принудят корабите да не минават през залива, а да избират по-дългия маршрут към Европа и Северна Америка, заобикаляйки цяла Африка. По-дългото време за плаването и необходимото за това гориво може да имат голям ефект върху цените на петрола и другите суровини, смятат от Chatham House.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още