fallback

Шефовете на Goldman Sachs се отказват от бонусите си за тази година

Миналата година банката постави рекорд по възнаграждения на Wall Street

12:15 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Goldman Sachs Group Inc., която постави рекорд по възнаграждения на Wall Street миналата година, отмени бонусите за 2008 г. за висшите си ръководители заради кризата, съобщи Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн и шестимата му заместници са заявили пред комитета по възнагражденията на банката, че се отказват от годишните си бонуси. Бонусът на Бланкфейн за миналата година беше в размер на близо 70 млн. долара.

Бонусите, разпределяни в компаниите на Wall Street, които обикновено представляват около две трети от общото годишно възнаграждение, се следят отблизо от законодателните органи и данъкоплатците, след като правителството прие спасителен план на стойност 700 млрд. долара за банковия сектор.

Миналия месец главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо поиска информация за заплатите от банките, които се възползваха от спасителния план.

Приходите на Goldman Sachs са се понижили с 32 на сто за деветте месеца до август, а печалбата е паднала с 47 на сто, като някои анализатори прогнозират, че банката ще отчете загуба за четвъртото тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley – Джон Мак, който получи бонус от 40 млн. долара за 2006 г., не взе бонус миналата година, след като банката отчете първата си тримесечна загуба. Инвестиционната банка ще вземе решение за възнагражденията си за 2008 г. до две седмици.

Отказът от бонуси на шефовете на Goldman ще освободи средства за възнаграждения на служителите, които банката иска да задържи в условията на „война за таланти“, коментират от компании за наемане на служители.

Goldman не е първата финансова компания, която предприема такава стъпка тази година. Немската Deutsche Bank съобщи през октомври, че главният изпълнителен директор Йозеф Акерман и шефовете на подразделението за инвестиционно банкиране няма да получат възнаграждения.

Goldman е една от деветте щатски банки, които получиха общо 125 млрд. долара на първия етап от спасителния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още