fallback

Силен ръст в цената на златото и среброто в петък

Страховете от инфлация подкрепиха благородните метали

11:53 | 15.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото се повиши силно вчера, отбелязвайки най-големия си ръст за последните осем седмици. Среброто също повиши цената си силно, поскъпване се наблюдаваше и при платината. За разлика от тях петролът регистрира нов спад в цената си и котировките останаха под 57 долара за барел.

Основна роля за случващото се на стоковите борси оказаха очакванията, че централните банки ще влеят още средства във финансовата система в опитите си да осигурят достатъчно ликвидност и размразяване на кредитните пазари. Това породи нови страхове от инфлация и увеличи интереса към благородните метали.

Председателят на американския Федерален резерв направи изказване, от което стана ясно, че САЩ и няколко други държави са готови да направят нови стъпки за стимулиране на кредитирането. В резултат, доларът регистрира нов спад срещу кошницата от шест валути, която определя т.нар. доларов индекс.

Златото с доставка през декември поскъпна с 5,3 на сто (37,50 долара) до 742,50 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Това е най-големият дневен ръст за благородния метал от 18 септември насам. Като следствие от това златото поскъпна с 1,1 на сто за изминалата седмица.

Контрактите за доставка на сребро през декември поскъпнаха с жели 7,8 на сто (69 цента) до 9,49 долара за трийунция. Това обаче не помогна на метала да постигне седмичен ръст, тъй като котировките са изгубили 4,7 на сто за изминалата седмица.

Цената на платината пък поскъпна с 3,9 на сто до 845,10 долара за тройунция. Паладият повиши цената си с 1,3 на сто вчера и достигна 216,5 долара за тройунция.

На фона на поскъпването на благородните метали станахме свидетели на спад в цената на петрола. В Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през декември изгубиха 3,3 на сто до 56,32 долара за барел. За седмицата суровината е поевтиняла с близо 7,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още