fallback

Сърбия стана поредната страна в ЦИЕ, потърсила помощ от МВФ

Споразумението със срок от 15 месеца позволява на Сърбия да тегли средства, само ако се нуждае от тях

15:31 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сърбия си осигури 516 млн. долара заем от Международния валутен фонд (МВФ), като става четвъртата страна в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на която институцията помага финансово да стабилизира икономиката си по време на кризата.

Споразумението със срок от 15 месеца позволява на Сърбия да тегли средства, само ако се нуждае от тях, съобщи Bloomberg.

Помощ от МВФ в региона потърсиха още Унгария, Беларус и Украйна.

От фонда предупреждаваха Сърбия, че прекалено големите разходи на правителството може да доведат до увеличение на дефицита по текущата сметка за 2008 г. до над 18 на сто от БВП, което ще трябва да се покрие чрез още заеми.

Споразумението с МВФ ще укрепи доверието на инвеститорите, коментира финансовият министър Диана Драгутинович.

Като част от споразумението сръбското правителство е обещало да намали бюджетния дефицит за 2009 г. до 1,5 на сто от БВП от сегашните 2,7 на сто, с което да устои по време на кризата и да привлече инвеститори.

Заемът ще даде възможност на Сърбия да си осигури ликвидност в чуждестранна валута, смята Милан Ковачевич, икономист от Белград. „Споразумението може да послужи като стабилизатор на обменния курс на динара с еврото“.

Централната банка увеличи основния лихвен процент с 2 процентни пункта до 17,75 на сто на 31 октомври, след като инфлацията достигна тримесечен максимум. Преди това регулаторът понижи изискванията си за минимален резерв на търговските банки с цел да увеличи ликвидността на пазара и да намали натиска върху динара.

Очаква се през 2009 г. ръстът на икономиката на страната да се забави до 3 на сто спрямо прогнозирани 7 на сто за тази година, което ще допринесе за забавяне на инфлацията и намаляване на дефицита по текущата сметка, съобщи от своя страна управителят на централната банка Радован Йелашич.

Бордът на МВФ ще вземе окончателно решение за заема до края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още