fallback

Fitch: През 2009 г. най-развитите страни ще имат отрицателен ръст

БВП на САЩ, Великобритания, еврозоната и Япония се очаква да се свие с 0,8% през 2009 г. при ръст от 1,1% за 2008 г.

18:03 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страните с най-развити икономики в света – САЩ, Великобритания, страните от еврозоната и Япония, през 2009 г. ще имат най-големия спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) от Втората световна война насам, се казва в новия доклад на международната рейтингова агенция Fitch „Глобална икономическа прогноза”.

Съгласно прогнозата БВП на посочените страни се очаква да се свие с 0,8% през 2009 г. при ръст от 1,1% за 2008 г.

От Fitch считат, че световния ръст на БВП през следващата година ще бъде само 1% - най-бавен темп на растеж от 1990 г., при условие че средно за последните 5 години е 3,5%.

Съчетанието на рецесия в страните с развити икономики, намаляващите цени на суровините и съкращаване на притока на външни капитали ще доведе до забавяне ръста на икономиките на развиващите се страни, въпреки че болшинството от тях ще избягнат явната рецесия, се отбелязва в доклада.

Засилването на глобалната кредитна криза през последните два месеца и по-явните свидетелства за понижение на доходите на домакинствата, както и съкращенията на инвестиционните намерения на компаниите и забавянето на ръста на световната търговия, обясняват рязкото влошаване на сегашната прогноза на Fitch спрямо тази от началото на юли. Посочените фактори значително превишават преимуществата, които смятаха да извлекат развитите икономики от падането на цените на суровините.

Разпространението на кредитната криза и на развиващите се пазари ще влоши перспективите на тези компании от развитите страни, чиито продажби са насочени главно към развиващите се пазари, в условията на свиване на потребителското търсене в САЩ. Има голяма вероятност забавянето на темпа на ръст на страните от Източна Европа да забави и темпа на износ на най-големия европейски износител - Германия.

Fitch прогнозира още забавяне на икономическия ръст на Китай до около 7% през 2009 г., което ще бъде най-ниският ръст от 20 години насам. В същото време рейтинговата агенция очаква икономическият ръст на Бразилия, Русия, Индия и Китай да бъде 5,7%, благодарение на тяхната гъвкава политика, силно външно финансиране и структурни фактори.

В прогнозата се отбелязва, че намаляването на инфлационния натиск от страна на суровинните пазари е положително и ще позволи на ЕЦБ и на Английската централна банка да обезпечат бързо понижаване на основните лихви, което пък ще способства за повишаване на доходността на банките.

Мерките, предприети в рамките на макроикономическата политика за справяне с кризата, наред с увеличаване на приходите в резултат на понижаването на цените на суровините, ще бъдат важни фактори за очакваното икономическо оживление през 2010 г., се казва в доклада. Темповете на ръст през 2010 г. обаче ще бъдат съществено по-ниски от тези през последните 5 години, когато имаше изобилие от кредитни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още