fallback

Raiffeisen: Спадът в Източна Европа ще се усети най-силно в Русия

Негативни ефекти търпят многото нефтени, газови, стоманодобивни и добиващи суровини предприятия в региона

16:51 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продължаващият спад в цените на енергията и на суровините се отразяват като тенденция негативно върху многото нефтени, газови, стоманодобивни и добиващи суровини предприятия в региона. Допълнително натоварване оказаха и слабите валути на източноевропейските страни. От гледна точка на националните икономики се засилват опасенията, че и в Източна Европа трябва да се очаква значително отслабване на растежа за 2009 г., като спадът ще се усети може би най-силно в Русия, се казва в анализ на Raiffeisen Capital Management.

„Въз основа на сравнително слабата резултатност на руските акции делът на Русия в портфейла бе намален до 50%“, се посочва още в доклада за фонда.

Днес за пореден път търговията в Русия беше прекратена след силни разпродажби вследствие на спада в цената на петрола под ниво от 55 долара за барел.

„Въз основа на високата волатилност при цените на суровините и поради турбуленциите на глобалните финансови пазари, към момента е много трудно да бъдат прогнозирани корпоративните печалби на руските компании“, посочват анализаторите на групата.

От друга страна, според тях, руската фондова борса показва изключително изгодни оценки, дори и в дефанзивни сектори като телекомуникациите или фармацевтиката. „На секторно ниво, енергийните и финансовите акции са със свръхтегло, докато суровинните и телекомуникационните са с по-ниско“, посочват още от Raiffeisen.

По отношение на турската икономика се посочва, че се очертава спад на растежа на БВП на около 2% за 2009 г. Във фонда е увеличен броят на турските акции поради атрактивната оценка на отделните компании за месец октомври.

Що се отнася до Китай, Raiffeisen Capital Management посочва в своя доклад, че решаващо значение за растежа на БВП за 2009 г. има това, дали и в какъв мащаб китайското правителство ще предприеме мерки, за да подкрепи икономическия растеж.

На секторно ниво се счита, че суровинният и енергийният сектор продължават да са под натиск, между другото поради досега по-ниските от очакваните темпове на растеж при търсенето на електроенергия. Все така, под натиск е и корабоплаването. На ниво компании положително се оценяват инфраструктурните предприятия въз основа на техните дефанзивни качества.

По отношение на Индия, на секторно ниво Raiffeisen Capital Management използва ниските курсове за увеличаване броя на акциите на IT фирми и банки. На ниво компании със свръхтегло продължават да бъдат фирми като Satyam Computers, Axis Bank и ICICI Bank.

„Ясни прогнози за нововъзникващите пазари се правят много трудно, имайки предвид глобалната обстановка, тъй като Китай, Индия, Русия и Турция, с голяма вероятност, няма да могат да останат незасегнати от икономическите турбуленции при индустриалните нации. За Китай РКМ очаква при сегашните предпоставки, че БВП за 2009 г. няма да падне под 7%. Секторът на недвижимите имоти, експортният сектор и промишленото производство ще продължават вероятно да бъдат засегнати от слабите пазари в САЩ и Европа“, се посочва в доклада.

„За Индия имаме положителна очаквания, преди всичко въз основа на атрактивната основна оценка и на факта, че страната печели особено много от падащите цени на петрола и суровините и от слабата рупия, която би могла да оживи например експортните сектори като този на информационните технологии“, смятат още анализаторите.

По отношение на икономиките от Югоизточна Азия (Тайланд, Индонезия) от управляващото дружество отчитат като положителен фактът, че рамковите условия се представят далеч по-добре и по-устойчиво в сравнение с Азиатската криза от 1997 г. „Местните икономики днес са много по-здраво устроени и могат значително по-добре да понесат негативни външни фактори. По този начин би могла да бъде поставена основата за един нов подем, а актуалните курсове биха могли да представляват изгодни начални нива за участие в дългосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още