fallback

Огромни разпродажби в Русия заради ниската цена на петрола

Борсата MICEX отново беше спряна, след като основният й индекс се срина със 17 на сто

14:51 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Днешният ден отново премина доста бурно за руския фондов пазар. Сесията започна с драстични разпродажби заради пропадането на петрола под границата от 55 долара за барел, което принуди властите в страната да прекратят търговията за пореден път.

За кратко време след започването на днешната сесия индексът MICEX се срина със 17 на сто и търговията беше спряна за 30 минути. След подновяването на работата ситуацията се стабилизира и показателят ограничава загубите си на 8,6 на сто.

Основната причина за разпродажбите стана падането на цената на петрола под 55 долара за барел, което върна котировките на нивата им от началото на 2007 година. Спадът в цената на суровината се дължи на очакванията, че глобалната криза ще доведе до ограничаване на търсенето на петрол. Тези прогнози бяха подкрепени от доклад на Международната енергийна агенция, която предвижда спад на търсенето с 0,8 на сто догодина до средно 670 хил. барела дневно.

Поевтиняването на петрола се отразява силно негативно на руската рубла, като според официални прогнози на Кремъл може да се стигне до поевтиняване от 9 на сто спрямо долара до края на годината.

Петролът е основната експортна стока на Русия, а спадът в цената на суровината от средата на юли досега вече надхвърля 63 на сто. За същия период рублата е загубила 21 на сто от стойността си срещу долара, въпреки опитите на централната банка да стабилизира ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още