fallback

Дания губи, че не се е присъединила към еврозоната

Засега централната банка е укрепила позицията на кроната спрямо еврото, но натискът върху местната валута остава

14:00 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

На Дания се налага да „плаща висока цена за решението си да остане вън от еврозоната”, е казал днес в Копенхаген управителят на централната банка на страната Нилс Бернщайн, цитиран от Итар-Тасс. 

„Решението за въвеждане в страната на единната европейска валута е преди всичко политически въпрос, но все пак, в условията на разразилата се финансова криза, ние станахме свидетели на негативни последствия от това решение в икономическата сфера”, са думите на Бернщайн.

Главният банкер на Дания припомня, че миналия месец централната банка на страната повиши основната лихва, за да укрепи позицията на кроната спрямо еврото и ситуацията се е стабилизирала, но е невъзможно да се предвиди „ще съумее ли кроната да издържи натиска на еврото в бъдеще”.

Бернщайн е оценил високо усилията на датското правителство за подкрепа на банковия сектор и гарантиране влоговете на гражданите на фона на неблагополучното положение на националните и международни пазари. Той е изразил надежда, че икономиката на страната няма да влезе в рецесия.

Според статистическите данни броят на банкрутите на фирми в Дания към октомври на годишна база се е увеличил с 80 на сто. Прогнозите са, че към края на 2008 г. ще прекратят съществуването си около 3000 датски фирми. Глобалната финансова криза се отразява негативно и на дейността на датските инвестиционни фондове и компании, чиито общи загуби досега възлизат на над 70 млрд. крони (около 14 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още