fallback

Обама се застъпва за спасителния план за американските автопроизводители

По този начин Обама се отклонява от решението си да не се намесва в правителствената политика, докато не встъпи официално в длъжност

10:23 | 13.11.08 г.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама настоява Конгресът тази година да одобри искания от американските автомобилопроизводители заем от 50 млрд. долара и да назначи борд или човек, който да отговаря за надзора над компаниите, съобщава Bloоmberg. Този ход ще изисква подкрепата на президента Джордж Буш, казват запознати.

Икономическите съветници на Обама са убедени, че ако General Motors скоро не получи финансова помощ, ще трябва да потърси закрила от фалит до края на януари. Ако компаниите не получат близо 50 млрд. долара, Обама отново ще се заеме с разрешаването на проблема до следващото лято.

Конгресът ще трябва да разгледа този въпрос по време на сесията, която започва следващата седмица. За да бъде приета толкова мащабна и скъпа мярка, Обама ще се нуждае от подкрепата на Буш, отчасти защото демократите нямат достатъчен брой членове в парламента. Обама освен това ще се нуждае от помощта на щатите, където се произвеждат автомобили - Мичиган, Охайо, Индиана, Илинойс и Уисконсин.

Предстои да се реши дали по-голямата част от тези средства ще бъдат изтеглени от финансовия спасителен пакет от 700 млрд. долара, приет миналия месец, или ще се набавят от нов фонд.

С включването си в обсъжданията за спасяването на General Motors Обама се отклонява от решението си да не се намесва в правителствената политика, докато не встъпи официално в длъжност.

Новоизбраният президент също настоява Федералния резерв спешно да отпусне заем на General Motors, Ford Motor и Chrysler, поясняват помощници на Обама, с условие тяхната анонимност да бъде запазена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още