fallback

Полсън смени курса, правителството нямало да купува от токсичните облигации

Новината стресна пазарите и индексите задълбочиха спада си значително, петролът падна с 4 на сто

18:50 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ премина рязко на червено след умерения песимизъм в началото на днешната търговия. Причина за това стана изявление на финансовия министър Хенри Полсън, че в крайна сметка правителството нямало да купува от проблемните ипотечни облигации.

Това подейства силно негативно на настроенията на пазарните участници, които до този момент смятаха, че банките ще могат да освободят балансите си от „токсичните“ инструменти като ги продадат на държавата.

От думите на министъра става ясно, че спасителният пакет на стойност 700 млрд. долара няма да бъде насочен към закупуване на проблемни активи, както бе съобщено първоначално. Причината за това е, че такъв подход би отнел прекалено много време, смята Полсън. Вместо това правителството щяло да разчита на придобиването на дялове от банки и насърчаването им към завръщане на нормалните условия на кредитиране, съобщава АР.

Полсън обяви и нови цели за програмата по подпомагане на финансовите пазари, които предлагат потребителски кредити в области като кредитни карти, автомобилни и студентски заеми. Той смята, че „с по-силна каиталова база банките ще се ползват с повече доверие“ при подпомагането на икономическата активност.

До момента индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average пада с 3,4 на сто до 8 398,23 пункта. Загубата за технологичния индекс Nasdaq Composite е 2,84 на сто до 1 536 пункта. Широкият показател на американската борса S&P 500 пада с 3,5 на сто до 867,58 пункта.

Всичко това се случва на фона на продължаващото поевтиняване на петрола, който днес губи 4 на сто до 57 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В Лондон пък котировките на Брента паднаха с 4,5 на сто до 53,18 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още