fallback

ЕК планира нови правила за рейтинговите агенции

Спадът в доверието към агенциите с оглед водещата им роля за разрастването на кризата е основна причина за новите регулации

09:47 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) предвижда да обяви нови правила за по-стриктна регулация на рейтинговите агенции. Причина за това са обвиненията на много от пазарните участници, че именно агенциите са един от основните причинители на глобалната кредитна криза, съобщава ВВС.

Основният предмет на дейност на кредитните агенции е определянето на рисковете от загуба и оценка на кредитоспособността на финансови инструменти. В момента те понасят обвинения, че не са успели да предвидят размера и риска на лошите кредити в САЩ, които станаха причина за срива на капиталовите пазари и доведоха до милиарди долари загуба.

ЕК твърдо стои зад мнението, че начинът, по който са оценени някои финансови инструменти, е в основата на сегашната криза. Това е причината Европейската комисия да изиска създаването на регистрационна система на всички рейтингови агенции, които имат желание да оперират в рамките на Европейския съюз, смятат от ВВС.

Очаква се да бъде отнета възможността на агенциите да предоставят консултантски услуги наред с предоставянето на рейтинг, тъй като това поражда страхове от конфликт на интереси. Възможно е също така да бъдат въведени изисквания за по-голяма прозрачност на методологията, използвана за определяне на рисковия профил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още