fallback

Британците съкращават коледните си разходи с 2,6%

Онлайн покупките по Коледа обаче се очаква да са с 15% повече спрямо миналата година

12:07 | 11.11.08 г.

Британците ще изхарчат 10,6 млрд. паунда по Коледа тази година, което е с 2,6% по-малко от коледните им разходи за 2007 г., сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Изследването на Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR), поръчано от веригата супермаркети Asda, показва, че едно домакинство ще похарчи средно 399 паунда през празничния сезон спрямо 413 паунда през миналата година.

С поскъпването на храните обаче сметките за покупки на хранителни стоки се очаква да скочат от 97 паунда на средно 105 паунда. Разходите за други стоки, например домашна електроника, също ще се увеличат.

„Можеше и да е по-лошо - очакваме инфлацията значително да се забави през следващите месеци, което ще даде известна утеха за купувачите по Коледа“, казва Дъг МакУилямс, изпълнителен директор на CEBR.

„Потребителите ще продължат да извличат изгода и от силната ценова конкуренция между супермаркетите“, смята той.

Освен това, въпреки че пълното проявяване на въздействието от съкращаването на основния лихвен процент в страната ще отнеме време, това може да помогне за насърчаване на потребителско доверие по Коледа, пояснява МакУилямс.

Миналата седмица Английската централна банка намали основния лихвен процент с 1,5 процентни пункта.

Според проучване на групата за електронна търговия IMRG и консултантите от Capgemini, с наближаването на Коледа тази година британците ще похарчат онлайн с 15% повече в сравнение със същия период миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още