fallback

Общо 6,3 млн, евро изтеглени от румънските фондове през октомври

Поръчки за теглене на 14,1 млн. леи от балансираните и още 9,2 млн. леи от фондовете, инвестиращи в акции, правят месеца един от най-тежките в историята

11:51 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

През октомври румънските фондове за инвестиции в акции са получили поръчки за изтегляне на 9,2 млн. леи (2,5 млн. евро), което е най-голямата сума от началото на годината, съобщава Ziarul Financiar. От балансираните фондове пък са изтеглени други 14,1 млн. леи (3,8 млн. евро), т.е. общо от фондовете са изтеглени 6,3 млн. евро.

За първите десет месеца от фондовете в страната са изтеглени общо над 42 млн. леи – 15,3 млн. от инвестиращите в акции и 28,6 млн. от балансираните, става ясно от ежемесечната статистика на Асоциацията на фонд мениджърите в страната.

„С оглед представянето на борсовите индекси през последния месец беше ясно, че от фондовете с експозиции на фондовата борса ще бъдат изтеглени значителни суми“, смята Разван Русу, мениджър в Aviva Investors Мanagement.

През октомври основният индекс на борсата в Румъния – ВЕТ, изгуби цели 32,6 на сто. Широкият индекс ВЕТ-С, който следи представянето на всички листнати за търговия компании в северната ни съседка, пък е паднал с 32,9 на сто.

Рекордните изтегляния на средства от фондовете, инвестиращи в акции, са върнали стойността на активите на нивото им от преди три години – 118 млн. леи. Това става на фона на удвояване на броя фондове, опериращи на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 10.11.08 г.
fallback
Още от Свят виж още