fallback

Wall Street оставя 70 хил. души без работа

Финансовата индустрия е принудена да съкращава персонал, за да успее да издържи на кризата

09:39 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Подготвянето на бюджетите за предстоящата година от страна на компаниите на Wall Street може да остави още 70 хил. души на улицата, съобщава FT. В стремежа си да съкратят разходите си, финансовите институции са решени на драстични съкращения на персонал.

До момента финансовата индустрия в глобален мащаб е освободила 150 хил. души заради кредитната криза. Съкращенията са концентрирани главно в поделенията за инвестиционно банкиране и трейдинг, като основната причина за тях е колапсът на кредитните пазари, който е довел до „замразяване“ на бизнеса по сливания и придобивания.

„Четвъртото тримесечие ще бъде доста разрушително“, смята Мередит Уитни, анализатор в Oppen-heimer. „За голяма част от активните играчи на капиталовия пазар ще има съкращения на около 25-30 на сто от работната сила. Ако се замислите обаче, от върха си досега, печалбите са паднали с повече от толкова“.

В Goldman Sachs, които до момента се справят доста по-добре от конкурентите си, още миналата седмица е започнало планираното съкращение на 10 на сто от персонала, който наброява 32 500 души по целия свят. Това е част от предварително обявена програма за намаляване на служителите през четвъртото тримесечие.

До момента в Citigroup са съкратени 23 хил. души, в Merill Lynch съкращенията са близо 9 на сто, или 5 700 души, а от Morgan Stanley са били освободени 4 400 служители, съобщава Bloomberg.

Въпреки значителните съкращения до този момент прогнозите на банкерите за значителен спад на приходите през четвъртото тримесечие на 2008 и началото на 2009 година, ще доведат до ново свиване на разходите за работна сила. Според ръководен орган от една от банките на Wall Street, който е пожелал анонимност, още 70 хил. души ще загубят работата си.

Изследване на Федералния резерв на САЩ показва сходни данни, като според него само в района на Ню Йорк през следващите пет години работата си във финансовия сектор ще изгубят между 55 и 78 хил. души.

За да научите повече за детайлите на финансовата криза, регулациите и дали това можеше да бъде предотвратено, заповядайте на днешната среща на Клуб Investor.bg на тема: „Lehman Brothers: Възход и падение на една американска легенда, поглед отвътре“. Гост ще бъде Алек Петров, който е със 7-годишен опит в структурата на Lehman, като изпълнителен директор на два отдела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още