fallback

Ford със загуба от 129 млн. долара, изхарчени са 7,7 млрд. долара кеш

Компанията ще освободи административен персонал от 2 260 души в Северна Америка заради кризата

16:15 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският производител на автомобили Ford обяви загуба от 129 млн. долара за третото тримесечие на годината. В същото време за същия период за изхарчени кешови наличности на стойност 7,7 млрд. долара, предава AP.

Загубата възлиза на 6 цента на акция, което е доста по-малко от изгубеното през съпоставимия период година по-рано – 19 цента на акция, или общо 380 млн. долара. Ако бъдат премахнати еднократните ефекти, загубата на Ford е 1,31 долара на акция, което е повече от очакванията на анализаторите за 94 цента на акция.

Загубата преди данъци от дейността на Ford възлиза на 2,7 млрд. долара, но тя е частично компенсирана от печалба в размер на 2 млрд. заради прехвърлянето на пасивите по пенсионната здравна програма на работниците към тръст, ръководен от United Auto Workers.

Производството на автомобили от Ford в глобален мащаб е донесло загуби преди данъци от 2,9 млрд. долара, което е значително по-зле от постигнатата преди година загуба от 362 млн. долара. Продажбите са паднали с 22 на сто от 41,1 на 32,1 млрд. долара, най-вече заради ниските реализирани обеми при марките Jaguar и Land Rover.

Интересното в отчета на компанията е това, че към 30 септември паричните средства в брой са били 18,9 млрд. долара, което е с цели 7,7 млрд. долара по-малко спрямо края на второто тримесечие, коментира АР. През второто тримесечие разходите за надвишавали приходите с доста по-малко – 2,1 млрд. долара.

Проблемите, които са налегнали автомобилния сектор, ще принудят ръководството на компанията да съкрати 2 260 души от административния персонал в Северна Америка. Според анализатори, следящи автомобилния сектор от близо, ако ситуацията във Ford не се промени, компанията може да обяви фалит около 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още