fallback

Обама може да започне политика на облекчаване на санкциите срещу Куба

В момента санкциите ограничават посещенията на кубинските имигранти при семействата им на острова до веднъж на три години

15:37 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Избирането на Барак Обама за президент дава възможност за облекчаване на санкциите на САЩ срещу Куба за първи път от над десетилетие, пише Wall Street Jоurnal.

През май, по време на изказване в рамките на кампанията си в Маями, Обама стигна в обещанията си дотам, където кандидатите за президент от дълго време се страхуват да отидат – той обеща да вдигне ограниченията за семейни посещения и изпращане на пари от страна на кубинските имигранти.

Настроенията се променят дори сред консервативно настроените републиканци от кубински произход, които по-рано се противопоставяха на промяна в политиката на изолация на острова.

„Има ембарго от 50 години и то не помогна по никакъв начин за свалянето на Кастро. Може би е време за промяна“, коментира Гизела Ортега, член на републиканската партия, която е гласувала за Обама.

Вероятно Обама ще намали санкциите, наложени от Джордж Буш през 2004 и 2005 г., смятат експерти. Те ограничават посещенията на кубинските имигранти при семействата им на острова до веднъж на три години, както и списъка с членове на семейството, на които може да се изпращат парични помощи.

В сряда бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова Барак Обама да премахне изцяло ембаргото. Това обаче е по-трудно за осъществяване, тъй като ембаргото е вкарано във федералното законодателство.

Обама сигнализира, че ще пристъпи към нормализиране на отношенията с Куба, ако правителството на страната подобри поведението по отношение защитата на човешките права.

САЩ намалиха санкциите по време на управлението на президента Бил Клинтън, но отношенията се затегнаха отново през 1996 г., когато Куба свали два невъоръжени самолета, пилотирани от членове на организация на кубински имигранти. След този инцидент ембаргото стана закон, а не просто дългогодишна президентска политика.

Някои кубински преселници в Америка обаче смятат идеята за премахване на санкциите за абсурдна заради репресиите на режима в Куба срещу дисиденти.

Сред американците с кубински произход съществува разделение между поколенията. Мнозина по-възрастни хора са родени в Куба и са дошли в САЩ като политически бегълци. Техните деца обаче, родени в САЩ, както и дошлите по-скоро бегълци (по икономически причини) е по-вероятно да подкрепят облекчаване на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още