fallback

Прогнозите на МВФ за икономиката стават все по-мрачни

За еврозоната очакванията вече са за свиване на БВП догодина вместо за минимален ръст

17:21 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Свиване на икономиките на САЩ, Япония и еврозоната следващата година прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), съобщи Bloomberg. От институцията призоваха за още намаления на лихвите и данъчни стимули.

Ревизията на прогнозите отразява продължилото през последния месец замразяване на кредитния пазар за компаниите и бизнеса. Днес Английската централна банка взе решение драстично намаляване на основната лихва в страната до най-ниско ниво от 1955 г. насам.

БВП на САЩ ще се свие с 0,7 на сто през 2009 г., на Япония – с 0,2 на сто, а на еврозоната – с 0,5 на сто, прогнозират от фонда. За сравнение, миналия месец от международната финансова институция очакваха растеж в САЩ от 0,1 на сто догодина, в Япония - от 0,5 на сто, а в еврозоната – от 0,2 на сто.

В глобален мащаб от МВФ очакват растежът да се забави до 2,2 на сто през 2009 г. от 3,7 на сто през тази. Месец по-рано прогнозата беше за ръст на световната икономика от 3 на сто през 2009 г., а през юли - от 3,9 на сто.

От фонда заявиха, че ръст на световната икономика от 3 на сто или по-малко е еднозначен на глобална рецесия.

Расте рискът от условия за дефлация в развитите страни, предупредиха от МВФ.

„Има очевидна нужда от допълнителни макроикономически стимули, възможностите за облекчаване на монетарната политика трябва да се използват, особено сега, когато опасенията за инфлацията намаляха“, призовават от фонда.

В развиващите се страни БВП през 2009 г. ще нарасне с 5,1 на сто при прогнозирани през октомври 6,1 на сто. За Китай очакванията за растежа са занижени на 8,5 на сто от 9,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още