fallback

Германия прие пакет мерки за насърчаване на икономиката

Програмата включва данъчни отстъпки за купувачите на нови коли, по-голяма финансова помощ за подобряване на енергийната ефективност на сградите и др.

17:25 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Немското правителство е одобрило пакет от мерки, целящи да размразят инвестиции на стойност 50 млрд. евро, с цел да се възстанови икономиката в условията на забавяне на глобалната икономика, съобщи Bloomberg.

Двегодишната програма включва данъчни отстъпки за купувачите на нови коли, по-голяма финансова помощ за подобряване на енергийната ефективност на сградите и др. Мерките ще струват 23 млрд. евро за четирите години до 2012, от които 10,9 млрд. евро ще дойдат от федералния бюджет, са заявили от финансовото министерство.

Правителството цели да „предотврати свиването на кредитния пазар за малките и средни компании“, пояснява министърът на икономиката Михаел Глос.

Обявяването на програмата на правителството идва два дни, след като Европейската комисия прогнозира стагнация в Германия през 2009 г., в която има избори. Миналия месец правителството понижи прогнозата си за растеж за 2009 г. на 0,2 на сто от 1,2 на сто заради понижаването на износа.

Програмата, която ще включва и още по-големи данъчни облекчения за ремонт на жилище, заеми за малки и средни фирми и средства за пътища и железопътна инфраструктура, цели да стимулира инвестиционната дейност, коментира Щефан Биелмайер, икономист към Deutsche Bank.

Дори и така обаче програмата е твърде малка и насочена главно към капиталовите разходи, а не към потребителските, казва Биелмайер. „Смятам, че импулсът за растеж ще е по-малък от очакваното от правителството. Програмата обаче може да помогне за съкращаване на периода на отрицателен ръст на БВП в Германия“.

На 17 октомври страната прие спасителен план за банковата си система на стойност 500 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още