fallback

Какво ще е бъдещето на фондовите пазари при администрацията на Обама?

Анализатори коментират кои сектори ще са облагодетелствани и кои не при управлението на новия президент

11:22 | 05.11.08 г.

След победата на Барак Обама в президентските избори в САЩ на дневен ред идва въпросът какво ще се случи с ключови пазарни сектори като алтернативни източници на енергия, здравеопазване, отбрана и финанси, пише Ройтерс. Тези сегменти са от голямо значение за представянето на борсовите индекси в най-голямата икономика, което наред с историческите данни, че при управлението на демократите фондовата търговия се представя далеч по-добре, ни кара да обърнем поглед към прогнозите на анализаторите.

Така звучат очакванията на специалистите по отношение на това как ще се повлият акциите на различни сектори и компании от управлението на Барак Обама:

Финансов сектор

С победата на Обама се очаква засилено подпомагане на банковите клиенти, които се опитват да преодолеят сериозното икономическо забавяне.

Банките може да са подложени на натиск по отношение на предоговарянето на ипотечните кредити и поставяне на лимит или понижаване на таксите за кредитни карти. Това може да доведе до редуциране на маржа на печалба на банките във време, когато много кредитори засилват влогонабиран, предлагайки високи лихви по депозитите.

Някои банки не чакат резултати от изборите и предприемат мерки, които според тях ще помогнат на изпаднали в затруднение заематели.

Още миналата седмица JPMorgan Chase & Co обяви плановете си за модифициране на ипотеки на стойност до 70 млрд. долара, в които ще се включвт ипотеки от бившите структури на Washington Mutual Inc.

Bank of America, която придоби ипотечния кредитор Countrywide Financial Corp през юли, също е предприела подобна програма под натиск от регулаторните органи миналия месец.

Слънчева/вятърна енергия

Много хора от енергийния сектор смятат, че правителствената подкрепа ще се засили и това ще помогне за активизиране на икономиката и ще стимулира увеличаване на работните места.

Акциите на компаниите, които генерират слънчева електроенергия, засегнтати от кредитния дефицит и понижението в цената на суровия петрол, отбелязват ръст в очакване на политическото внимание. Акциите на всяка от компаниите Suntech Power Holdings, JA Solar Holdings, First Solar Inc и SunPower Corp са се покачили с повече от 50% през изминалата седмица.

Книжата на най-големия производител на вятърни турбини в света Denmark's Vestas са с ръст от почти две трети за същия период.

Експертите смятат също, че използването на природен газ за генериране на електроенерия и в индустрията ще има централно място в енергийните планове независимо кой е президент.

Отбрана

Отбранителни компании са проспреирали по време на всички политически режими и управлението на Обама едва ли ще е изключение.

Облагодетелствани от неговата щедрост вероятно ще са компаниите с дългогодишни контракти, които предлагат бомбардировачи, военни кораби и ракетни снаряди. Такива са Lockheed Martin Corp и Northrop Grumman Corp.

По време на управлението на Обама, в по-неизгодно положение вероятно ще са компаниите с доходоносни договори с военните сили на САЩ в Ирак, като производителят на куршуми Alliant Techsystems Inc, производителят на бронезащити Ceradyne Inc или други големи компании за военни превозни средства като General Dynamics Corp и BAE Systems Plc.

Хибридни коли/иновативни електроцентрали

Анализатори от изследователската компания Louis Capital Research отбелязват, че стремежът на САЩ към използване на хибридни коли ще е от полза за Energy Conversion Devices Inc – компанията патентовала технологията за съхранение при хибридните електрически автомобили.

Фокусът на демократа Барак Обама върху „зелената“ енергия може да има голяма влияние върху отдавна пренебрегвания проблем за преноса на енергията от източника към потребителите.

Потенциални бенефициенти са шведската компания Landis+Gyr, която получи 1,1 млрд. долара през юни и е обмисляла първично публично предлагане на акции. Калифорнийската Silver Spring Networks, която скоро получи финансиране от 75 млн. долара и базираната в Питсбърг BPL Global, също са спрягани за бенефициенти.

Фармацевтична индустрия/здравеопазване

Инвеститорите в акциите на компании за фармацевтични и биопродукти може да се почувстват застрашени от издигането на Обама за президент, но тези компании отново ще докажат, че са сигурна инвестиция, казват експертите.

Основните теми, които ще вълнуват администрацията ще се отнасят до кредитната криза, което ще отмести реформата в здравеопазването от списъка с приоритети на новия президент и членовете на Конгреса.Това обуславя относителна стабилност на акциите на тези компании занапред, което ще е примамливо за инвеститорите, търсещи сигурна инвестиция след мрачния за фондовия пазар месец октомври.

Има и компании, за които победата на Барак Обама е безразлична, тъй като те биха просперирали независими от това кой е избран за президент. Това са компаниите за производство стволови клетки.Както Обама, така и победения Маккейн са обещавали да прекратят настоящите ограничения върху държавното финансиране за проучвания в областта на стволовите клетки. Това е прдизвикало покачване от 33% в акциите на Geron Corp през минлата седмица, а акциите на Aastrom Biosciences Inc и на StemCells Inc са с двоен ръст за същия период.

Телекомуникационни компании

Избирането на демократа може да проправи път за промени в интернет политиката, за които лобира Google Inc. Промените предвиждат налагане на забрана на интернет доставчиците да дискриминират части от уебсъдържанието.

Въпросът за неутралност в интернет мрежите насъсква доставици на интернет услуги като Comcast Corp и AT&T срещу компании като Google и Microsoft Corp, които се фокусират върху интернет съдържанието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още