fallback

ArcelorMittal намалява производството с по 35 и 30 на сто в САЩ и Европа

Компанията ще съкрати и доставките и производството на неръждаема стомана в Африка и Азия

10:11 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият световен производител на стомана ArcelorMittal ще намали производството си заради срива на цените вследствие на пониженото търсене от страна на строителния и автомобилния сектор, съобщи Bloomberg.

Планира се намаляване на производството на плоска въглеродна стомана в САЩ с 35 на сто, а в Европа – с 30 на сто. Компанията ще съкрати и доставките и производството на неръждаема стомана в Африка и Азия.

Така ArcelorMittal се присъединява към мерките за намаляване на производството, взети от конкурентите й в Русия, Южна Корея и Япония, едва два месеца, след като цените нараснаха до рекордни нива. Търсенето на стомана ще намалее следващата година, прогнозират от Citigroup и World Steel Dynamics.

Чистата печалба на ArcelorMittal за трите месеца до 30 септември е нараснала до 3,82 млрд. долара, или 2,78 долара на акция, спрямо 2,96 млрд. долара, или 2,10 долара на акция, преди година. Средната прогноза на анализаторите обаче беше за печалба в размер на 5,72 млрд. долара.

Миналата седмица най-големият производител на стомана в Русия - OAO Северстал, и конкурентите му в страната Евраз Груп и OAO Мечел обявиха, че намаляват разходите си.

Продажбите на коли в САЩ през септември са паднали с 27 на сто – най-големият месечен спад от 1991 г. насам, а тези в Европа са намалели с 8,2 на сто.

В края на миналия месец работници на ArcelorMittal във Франция и Белгия заявиха, че от компанията са им казали, че може да бъде спряно производството в някои заводи тази зима заради спада в търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 05.11.08 г.
fallback
Още от Свят виж още