fallback

Барак Обама е новият президент на САЩ*

Обама печели 338 електорални гласа срещу 155 от опонента му Джон Маккейн

07:54 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 155 от опонента му - републиканецът Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си поздрави съперника си демократ с победата:" За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон,  Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Избирането на Обама беше национален катарзис - прогонване на исторически непопулярен републикански президент и неговата икономическа и външна политика и прегръщане на призива на Обама за промяна в посоката и тона на страната. Това обаче беше и също толкова силен символичен момент в еволюцията на тежката расова история на нацията - пробив, който би само преди две години би изглеждал немислим, е коментарът на изборните резултати на в. New York Times.

„Обама убедително побеждава в избори, които творят история”, пък е заглавието по темата на Washington Post. 

Сенатор Барак Обама извлече дивиденти от огромната вълна на разочарование от президента Буш, дълбоките тревоги от нестабилната икономика и значителните демографски промени на преориентиране от Републиканската към Демократическата партия сред младите, испаноговорящите и висшистите, отбелязва вестникът.

Много отдавна, още отпреди да се роди Барак Обама, не е имало президент, който да влезе в Овалния кабинет при такова натрупване на огромни предизвикателства пред него, пише International Herald Tribune. Историци в търсене на паралели дават за примери Ейбрахам Линкълн, встъпил в длъжност при избухналата Гражданска война или Франклин Делано Рузвелт, дошъл във Вашингтон посред Голямата депресия, отбелязва вестникът.

Задачите, пред които е изправен Обама, не са на чак такова равнище, но фактът, че това са най-често привежданите сравнения отрезвява дори демократите, които се радват на завръщането си във властта. На раменете на 47-годишния сенатор първи мандат, който има силата да вдъхновява, но още не е натрупал опит в изпълнителната власт, сега ляга отговорността да се справи с две войни, да защитава нацията от терористични заплахи и да сглоби наново разпокъсаната икономика, коментира изданието.

Как реагира светът?

Биографията на Обама

Всичко за изборите в САЩ 

*Допълнено към 8:20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още