fallback

Щатските банки затягат още повече кредитирането

85% от банките са въвели по-строги стандарти за основните видове заеми за бизнеса

10:22 | 04.11.08 г.

Щатските банки са затегнали още повече кредитирането за потребителите и бизнеса, съобщи Financial Times, позовавайки се на данни на Федералния резерв.

Тримесечното проучване на Фед сред 55 местни банки и 21 щатски клона на чуждестранни банки показва, че доста голяма част от банките са продължили да затягат кредитните стандарти и условия за всички основни категории заеми през последните три месеца.

85% от банките са въвели по-строги стандарти за основните видове бизнес заеми за големите и средни предприятия. За сравнение през трите месеца до юли делът на тези банки е бил 60%. Почти всички банки – около 95%, признават, че са поставили по-големи ограничение за кредитните линии, които отпускат на клиентите от този ранг.

Потребителските кредити също са били ограничени до най-ниското си ниво от началото на 80-те години. Въпреки това положителен знак е фактът, че делът на банките, които са затегнали условията за жилищни ипотечни заеми, е намалял от 75% през юли до 70% през октомври.

60% от банките са понижили лимитите на кредитните карти на по-ненадежните клиенти, а 20% са направили същото и при по-сигурните си клиенти, показва още проучването на Фед.

Рязкото понижаване на наличността на кредити е в основата на влошаващите се икономически условия в САЩ напоследък, затруднявайки финансирането на големи покупки, пише Financial Times.

В опит да задейства кредитирането, администрацията на президента Буш обяви през октомври план за инжектиране на 250 млрд. долара в щатската банкова система. През последните седмици обаче нарастват опасенията, че финансовите институции, които участват в плана за рекапитализация, ще използват средствата за изплащане на дивиденти, за придобивания или просто за стабилизиране на балансите си, вместо да ги насочат към укрепване на икономиката.

Мрачните резултати от проучването са продължение на поредица от обезпокояващи данни във връзка с икономиката в САЩ.

Миналата седмица от търговското министерство в страната съобщиха, че брутният вътрешен продукт се е свил с 0,3% на годишна база през третото тримесечие за разлика от второто тримесечие, когато е отбелязал ръст от 2,8%.

Понижението се дължи основно на спада от 3,1% в потреблението, което е централна част от икономическата активност в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още