fallback

Неясна посока на американските акции преди изборите

Пазарът зае изчаквателна позиция преди президентските избори във вторник

23:07 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американските пазари не отчетоха особени изменения спрямо нивата си от предходната сесия, като търговията бе вяла, повлияна от силно притеснителните данни за производствената активност и неяснотата за бъдещето на икономиката.

Очакванията за влошаване на икономическите условия се отразиха негативно на всички сектори и на различни компании – от Disney до Halliburton.

Акциите на Disney паднаха с над 6% по време на сесията, след като от Merrill Lynch заявиха, че икономическото забавяне ще се отрази негативно на приходите на тематичните паркове и телевизиите. Доставчикът на услуги в петролния сектор Halliburton загуби почти десет на сто от стойността на книжата си, повличайки надолу и други компании от сектора. Причина за низходящото движение стана понижената оценка на акциите на групата от Goldman Sachs от „buy” на “neutral”. Допълнително влияние оказа и спадът в цената на петрола.

Акциите на автомобилните производители пък бяха засегнати от негативните новини за продажбите на коли в САЩ през октомври. Книжата на GM загубиха 2,3% до 5,66 долара, а тези на Ford се понижиха с 1,8% до 2,15 долара.

Като цяло обаче позитивните настроения се завърнаха в последния половин час на сесията и индексите отбелязаха леко повишение. Все пак в крайна сметка широкият Standard & Poor's 500 се понижи с 0,25% до 966,30 пункта, Nasdaq отбеляза ръст от 0,31% до 1726,33 пункта, а Dow Jones падна с 0,06% до 9319,83 пункта.

Вниманието на пазарните участници сега е съсредоточено върху предстоящите във вторник избори за президент в САЩ, на които ще стане ясно дали Барак Обама или Джон Маккейн ще решават занапред политическото и икономическо развитие на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още