fallback

Нова отсрочка за екоизскванията към автомобилните производители в ЕС

Автомобилният сектор, който изпитва сериозни трудности при настоящите икономически условия, ще има още малко време, за да направи производството си по-екологично

09:58 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските правителства се споразумяха да отпуснат на автомобилопроизводителите допълнителна отсрочка от три години за въвеждането на стандартите за екология, в момент, когато секторът е отслабен заради икономическата криза. Това съобщава АФП, цитирайки източници, близки до преговорите.

По време на среща в петък представители на страните членки са постигнали „консенсус по въпроса“, са заявили източниците на агенцията. Първоначално предвидената дата за съгласуване на производството на компаниите с изискванията на Европейската комисия (ЕК) беше 2012 г.

Компромисното решение, което трябва да бъде обсъдено с Европейския парламент, се отнася до „сроковете за ограничаване до 130 грама на километър на емисиите от въглероден двуокис за новите автомобили, продавани на територията на Европейския съюз, както и за предвидените наказания, ако производителите не спазват заложените цели“, е казал участник в преговорите.

„Никой не е напълно доволен, но всички считат, че този компромис е достатъчна основа за започване на преговори с Европейския парламент“, е допълнил той.

Желанието на Европейската комисия беше емисиите на CO2 да бъдат намалени до 120 грама на километър за всички нови коли до 2012 г.

Постигнатият компромис в петък запазва тази дата само за 60 до 65 на сто (делът все още подлежи на преговори) от произвежданите гами, а всички коли ще бъдат засегнати от мярката чак през 2015 г.

В същото време обаче се поставя и нова цел за изпълнение – намаляване на вредните емисии до 95 грама на километър през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още