fallback

Цената на петрола продължава да се покачва

Очакванията за повишено търсене след редукцията на лихвите във водещите икономики тласка котировките нагоре

09:08 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол започна новата седмица с повишение. Основна причина за това са очакванията, че агресивните мерки по редукция на лихвения процент във водещи икономики като САЩ, Китай и Индия ще доведат до увеличено търсене на суровината.

С днешното си повишение цената на черното злато продължава ралито от миналата седмица, което донесе седмичен ръст от 5,7 на сто. Това беше първи седмичен ръст от края на септември досега и анализаторите го отдават на монетарните стимули пред инвестициите.

През миналата седмица в САЩ лихвеният процент беше понижен до 1,0 на сто, в Китай беше предприета редукция до 6,69 на сто, а в Индия централната банка смъкна лихвата за втори път през последните две седмици.

Новата седмица започна с ръст на котировките от 1,55 на сто до 68,86 долара за барел американски лек суров петрол в азиатската търговия. По същото време Брентът с доставка през декември добавя 1,18 на сто до 66,09 долара за барел.

За последния месец цената на суровия петрол потъна с 33 на сто, отбелязвайки рекорден месечен спад в историята. Повод за това даде поредицата от разочароващи данни за световната икономика и по-специално ясните сигнали за забавяне на икономическата активност в САЩ и Европа.

Предишният рекорд по месечен спад на котировките е отбелязан през февруари 1986 година, когато цената на петрола се е срутила с 30 на сто, припомня Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още