fallback

Ръст на европейските акции

Има известна надежда, че голяма част от принудителните продажби са приключили, коментират анализатори

20:19 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции поскъпнаха, което намали най-големия месечен спад на индекса Dow Jones Stoxx 600 от септември 2002 г.

От акциите на минните и индустриалните компании, които се представят най-зле през последните три месеца, Rio Tinto Group и ABB Ltd. отчетоха най-голям ръст. Британската верига магазини Tesco Plc поскъпна с 4,1 на сто, а авиопревозвачът Ryanair Holdings Plc добави 10 на сто вследствие на рекордния месечен спад в цената на петрола. Книжата на френския производител на лекарства Sanofi-Aventis SA се покачиха с 4,8 на сто благодарение на второто за тази година ревизиране в посока нагоре на очакванията за печалба.

Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 2,7 на сто до 222,06 пункта, с което спадът му за октомври възлиза на 13 на сто. За седмицата индексът отчита ръст от 11 на сто.

„Има известна надежда, че голяма част от принудителните продажби са приключили”, смята Филип Гизелс от Fortis Global Markets. „Виждаме много възможности за дългосрочни покупки, които би трябвало да окажат подкрепа на пазара”.

Основните индекси в 17 от 18-те западноевропейски пазара се повишиха. Британският FTSE 100 напредна с 2 на сто, френският CAC 40 добави 2,3 на сто, а немският DAX – 2,4 на сто.

Разпродажбите този месец заличиха над 9,5 трлн. долара пазарна капитализация в света, или близо една трета от общата загуба за тази година.

Печалбата на 754 компании в Западна Европа, които са отчели резултати от 7 октомври насам, е намаляла средно с 5,3 на сто. Гиганти като Nokia и BASF отчитат резултати под очакванията на анализаторите.

По оценка на Bloomberg печалбата на компаниите, включени в Stoxx 600, ще падне с 4,4 на сто за 2008 г. В началото на годината прогнозите бяха за ръст с 11 на сто.

През тази седмица обаче акциите се възстановиха отчасти благодарение на сигналите за облекчаване на замразяването на кредитните пазари.

Исландия беше най-лошо представящият се пазар този месец след колапса на най-големите банки в страната. Индексът OMX Iceland ICEX 15 се понижи с рекордните 81 на сто.

Индексът на развиващите се пазари MSCI загуби 28 на сто през месеца въпреки скока си с 20 на сто тази седмица. Руският Micex се повиши с 43 на сто спрямо дъното си за тази година, отчетено на 24 октомври, след като правителството купи акции, за да върне доверието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още