fallback

Още беди за Испания – отрицателен ръст на БВП и спад в ипотечните кредити

Испанската икономика се е свила с 0,2% за третото тримесечие, а ипотечното кредитиране е намаляло с 42,3% през септември

16:54 | 31.10.08 г.

Последните статистики за Испания правят все по-мрачни изгледите за страната. През третото тримесечие тя е отбелязала отрицателен икономически ръст за първи път от 1993 г. насам. Същевременно както ипотечното кредитиране, така и цените на жилищата, са се понижили.

Испанската икономика се е свила с 0,2% в сравнение с ръст от 0,1% за предходното тримесечие, казват от Централната банка на страната, цитирани от Bloоmberg. Спрямо година по-рано икономическият ръст е 0,9%.

Испания може да е на път към най-сериозната рецесия от 40 години насам заради свeтовната финансова криза, която поразява икономиката - вече засегната от края на бума на пазара на имоти, смятат икономисти от BNP Paribas.

„Във всяка област, за която таите надежди, че може да бъде постигнат растеж, съществуват препятствия“, казва Доминик Брайнт, икономист от BNP Paribas. „Това, от което Испания се нуждае повече от всичко, е силен ръст в износа. Тя няма да го получи от еврозоната, а не изглежда, че той ще дойде и от Латинска Америка.“

Централната банка е представила и статистика за ипотечното кредитиране в страната, а други източници дават данни за измененията в цените на жилищата.

Ипотечното кредитиране в Испания се е понижило с 42,3% през септември спрямо година по-рано, а цените на съществуващите жилища са отчели спад от 7,5% през октомври, пише Ройтерс.

Заради по-голямата селективност на банките и по-малкото търсене на ипотечни кредити финансовите институции са отпуснали заеми в размер на 5,2 млрд. евро през септември в сравнение с 9,09 млрд. евро година по-рано, казват от банката. Спадът през месеца обаче не е толкова сериозен като понижението от 47% през август.

Междувременно офертната цена на съществуващите жилища е намаляла със 7,5% на годишна база през октомври, заявяват от портала за недвижими имоти Facilismo.

Цените, които в рамките на месеца са се понижили с 0,82%, в момента са на същото ниво отпреди три години, казват от сайта, който разглежда цените на 100 хил. съществуващи имота.

„Цените на жилищата може да продължат леко да се понижават, но не мисля, че ще наблюдаваме ценови колапс“, казва Хуанра Дорал, оперативен директор на сайта.

Много икономисти и строители на нови жилища са съгласни, че основният проблем не е понижението на цените, а липсата на сделки. Продажбите на жилища са намалели с 36,8% на годишна база през август, казват от националната статистическа служба в страната.

Данните от централната банка показват също, че банките са отпуснали общо потребителски кредити от 2,78 млрд. евро, което е 28,5% спад спрямо септември миналата година. Това се случва на фона на рухването на потребителското доверие, което се изостря от високото ниво на безработица в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още