fallback

Спадът на продажбите на дребно в Естония най-силен от 7 години

Като се изключат колите и горивата, продажбите на дребно са намалели с 8 на сто на годишна база

09:58 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Естония са се понижили през септември най-силно от около седем години, което се счита за поредния знак, че рецесията в балтийската страна ще се задълбочи, съобщи Bloomberg.

Като се изключат колите и горивата, продажбите на дребно са намалели с 8 на сто на годишна база – най-голям спад от 2001 г. насам, след като през август показателят се понижи с 6 на сто.

Несигурното състояние на потреблението и промишленото производство тласнаха Естония в рецесия през второто тримесечие на годината, след като бившата съветска република отбелязваше години на силен растеж и кредитен бум след присъединяването към ЕС през 2004 г.

През последните седмици най-големите банки в региона - Swedbank AB и SEB AB, както и Естонската централна банка прогнозираха, че икономиката на страната ще се изправи пред най-лошата си рецесия от обявяването на независимостта си през 1991 г.

За цялата година продажбите на дребно ще нараснат с по-малко от 7 на сто, като потреблението „вероятно няма да се възстанови през есента“, прогнозира Раул Пуусеп, главен изпълнителен на веригата магазини Tallinna Kaubamaja AS. По-рано от компанията очакваха ръст на продажбите на дребно за 2008 в рамките на 10-14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още