fallback

МВФ: По-тревожно е забавянето на икономиката, а не спадът на пазарите

Крайната неустойчивост на пазарите показва, че въздействието на финансовата криза продължава, коментира директорът на фонда

17:08 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Забавянето на ръста на световната икономика и последствията от това в социалната сфера предизвикват у мен по-голяма тревога, отколкото нестабилността на фондовите пазари”, казва в интервю за френския вестник Monde директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. 

Той отбелязва, че МВФ прогнозира за 2009 г. среден икономически ръст в света от 3%, като в развитите страни ръстът ще бъде равен на нула, а в развиващите се – около 6-7%.

„За богатите страни сегашната криза означава намаляване на покупателната способност на населението, докато бедните страни ги грози глад”, подчертава Строс-Кан.

По думите му МВФ е готов да стане „строител” на новата икономическа система за възстановяване на икономическия ръст, но е необходимо „да се потвърди ролята на фонда като координатор на международното финансово регулиране”.

„Крайната неустойчивост на пазарите говори за това, че въздействието на финансовата криза продължава”, коментира още директорът на МВФ. „Надявам се, че ситуацията ще се успокои, тъй като антикризисните финансови планове на САЩ и Европа са основателни, но им трябва още малко време, за да заработят с пълна сила”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още