fallback

Япония с нови 51 млрд. долара като стимули за икономиката

Властите представят втори пакет от мерки в рамките на два месеца, предвиждат се банкови гаранции и понижения на такси за магистрали

16:08 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Японското правителство обяви нов план за стимулиране на икономиката едва няколко месеца след разработването на пакет от мерки в тази насока. Предишната програма предвиждаше мерки в размер на 11,7 трлн. йени (120 млрд. долара) и беше разработена от предходния премиер Ясуо Фукуда.

Програмата, обявена от премиера на страната Таро Асо, възлиза на 51 млрд. йени и включва понижение на таксите за магистрали и увеличаване на гаранциите по кредитите на малките компании, предава ВВС.

Властите в Страната на изгряващото слънце предвиждат също намаление на данъците и други стимули за домакинствата.

В предложенията попада и увеличение на обхвата на ипотечните заеми, които да бъдат освободени от данъци, финансиране на полагащите грижи за деца и възрастни хора, както и помощ за безработните млади хора в страната.

„В такава ситуация ние трябва да намалим несигурността на хората. Не трябва нито да се страхуваме от опустошителната буря, нито да се оставим да бъдем издухани от тайфуна“, е заявил Таро Асо.

Днес йената губи позиции срещу американския долар, като от 97,50 USD/JPY вчера курсът й пада до 98,72 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още