fallback

Фед започна да подкрепя и развиващите се пазари

Американската централна банка отваря суапови линии за общо 120 млрд. долара с Южна Корея, Бразилия, Мексико и Сингапур

10:23 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ е взел решение да отвори суапови линии за финансиране на централните банки на Бразилия, Мексико, Южна Корея и Сингапур с по 30 млрд. долара, с което да бъде подпомогнат процесът на размразяване на кредитните пазари на развиващите се страни.

Американската централна банка „създава суапови линии за ликвидност към централните банки на тези четири големи и важни за системата банки“, които ще действат до 30 април догодина, се казва в официалното съобщение на институцията, цитирано от Bloomberg.

Споразуменията целят ограничаване на разпространението на проблемите с намирането на финансиране в американски долари.

В резултат на действията на Фед борсовите индекси на четирите държави се повишиха силно. На южнокорейската борса основният индекс Kospi регистрира най-големия ръст за последните близо 30 години, изстрелвайки се с 12 на сто до 1 084,72 пункта.

Повишение отбеляза и курсът на валутата на страната, която е сред най-слабите парични единици от началото на годината. Тя поскъпна с впечатляващите 14 на сто спрямо долара.

В Сингапур Straits Times скача с 9,7 на сто и към момента стойността му е 1 833,82 пункта. На борсата в Мексико BOLSA напредна с 2,8 на сто вчера и приключи сесията при 19 157,33 пункта, а в Бразилия BOVESPA се повиши с 4,4 на сто до 34 845,21 пункта.

По-рано тази седмица Фед откри суапова линия за 15 млрд. долара с Нова Зеландия. Освен това институцията премахна ограниченията по съществуващите към момента подобни линии, включително по тази с Европейската централна банка. Преди месец беше подписано подобно споразумение с Австралия на стойност 10 млрд. долара, които впоследствие бяха утроени до 30 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още