fallback

Разпитват брокер на Caisse d'Epargne за голямата загуба на банката

Първоначално обявената на 17 октомври загуба в размер на 600 млн. евро вече се оценява на 751 млн. евро

16:51 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френската полиция е задържала брокер от банката Caisse d'Epargne за разпит относно загубата в размер на 750 млн. евро от неизгодни сделки, съобщи АФП, позовавайки се на официални лица.

Задържането му е част от разследването, което трябва да определи дали някой носи криминална отговорност за огромната загуба.

Предполага се, че ще бъдат повдигнати обвинения в „злоупотреба с доверие“. Скандалът доведе до оставките на двама ръководители на Caisse d'Epargne.

От своя страна банката води вътрешно разследване за загубите, което подсказва въпросната „злоупотреба с доверие“ от страна на служител на банката.

Първоначално обявената на 17 октомври загуба в размер на 600 млн. евро беше ревизирана няколко пъти в посока нагоре, като в началото на тази седмица вече бе оценена на 751 млн. евро.

Предполага се, че брокери са надхвърляли лимита на средствата, които може да използват за рискови сделки.

Скандалът припомни случая с огромната загуба на друга френска банка - Societe Generale, в размер на 4,9 млрд. евро, вследствие на сделки на брокера Жером Кервиел.

Френското правителство пък настояваше, че големите банки в страната са стабилни въпреки международната кредитна криза.

Новината за загубата беше обявена същата седмица, когато ръководството на Caisse d'Epargne одобри плановете за започване на преговори за сливане с Banque Populaire с цел създаване на втората по големина финансова институция за банкиране на дребно в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още