fallback

ЕС одобри спасителния пакет от 500 млрд. евро за германските банки

Страната се задължава да поеме обширен набор от задължения

12:51 | 29.10.08 г.

Европейската комисия е одобрила спасителния пакет на стойност 500 млрд. евро за германската банкова система, засегната от световната икономическа криза, съобщи Ройтерс.

Планът ще помогне на Германия да преодолее „сериозните проблеми“ в икономиката си, избягвайки прекалена деформация на конкурентната среда, поясняват от ЕК.

Регионалната банка BayernLB тази седмица беше първата, която заяви, че ще се възползва от фонда, а от банките WestLB и HSH Nordbank съобщиха, че вероятно ще последват примера й.

От ЕК, която следи дали националните решения съответстват на законите на евросъюза по отношение на държавната помощ и конкуренцията, казват, че са одобрили германския пакет, след като страната е поела някои ангажименти. Те включват забрана на изплащането на дивидент, таван за възнагражденията на ръководството и други условия за банките, които ползват тази помощ, пише Financial Times.

Пакетът има три елемента: схема за рекапитализация, чрез която банките и застрахователните компании ще се сдобият със свеж капитал в замяна на акции; гаранционна схема, покриваща новите емисии на краткосрочни и средносрочни облигации, както и временно придобиване на активи.

Участието в схемата за рекапитализация обаче е под условие за забрана на дивидентите по обикновените акции, таван на мениджърските заплати и други задължения. Всяка банка, която полза тази схема, трябва да поддържа висок коефициент на платежоспособност и да представи за одобрение в Брюксел план за дългосрочно преструктуриране в рамките на шест месеца.

Германия ще докладва на всеки шест месеца пред ЕК относно хода на реализация на схемата.

Пакетът вече е одобрен от законодателната власт в Германия.

Според ЕК схемата и ангажиментите, които страната поема, са подходящ начин за възстановяване на доверието в надеждността на германските финансови институции и за стимулиране междубанково кредитиране, поясняват от комисията решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още