fallback

Кризата подгони и производителите на лекарства

Американците минават на генерични лекарства и посещават по-рядко лекар, надеждата на производителите са развиващите се пазари

11:49 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата може да понижи приходите на производителите на лекарства в САЩ с около 10 млрд. долара следващата година, тъй като се очаква продажбите на лекарства по рецепта да нараснат с най-слаб темп в историята, съобщи Bloomberg.

Очаква се кризата да накара все повече пациенти да преминават на генерични лекарства, да приемат като цяло по-малко медикаменти и да посещават по-рядко лекар, според доклад на IMS Health Inc. В резултат на това се прогнозира ръст на продажбите на медикаменти от 1% през 2009 г. до 292 млрд. долара – най-слаб темп на растеж от 1958 г., когато IMS започва да води статистиката.

Кризата е поредният удар за производителите на лекарства, които вече са изправени пред загубата на защита върху патента на продукти на стойност 84 млрд. долара до 2012 г. Освен това все по-строгия контрол на регулаторните органи е довел до намаляване на броя нови лекарства, пуснати на пазара, до най-ниски нива от 24 години.

За да компенсират свиващото се търсене в САЩ, производителите трябва да се насочат към развиващите се пазари като Индия, Китай и Бразилия с цел бъдещ растеж, смятат от IMS.

„В много отношения 2009 г. ще отрази новата форма на световния фармацевтичен пазар“, коментира Мъри Ейткън, старши вицепрезидент на IMS.

Посещенията в лекарски кабинет са намалели с близо 1% за 12-те месеца до септември, по данни на IMS.

Настоящата криза вероятно ще засегне производителите на лекарства по-сериозно от предишни рецесии, защото сумата, която пациентите в САЩ трябва да плащат от собствения си джоб, се е увеличила вследствие на опитите на работодателите да намалят разходите си за осигуровки, казва Даяна Конми от IMS.

В същото време се прогнозира продажбите на развиващите се пазари, начело с Китай, Бразилия и Индия, да нараснат с 15 на сто до 115 млрд. долара следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още