fallback

Цената на петрола с първи ръст за последните четири дни

Черното злато поскъпва заради очаквания за нова извънредна среща на ОПЕК за намаляване на доставките

08:07 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът регистрира първи ръст в цената си за последните четири дни, като определяща роля за това играят слуховете, че Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК планира нова среща, на която да бъде решено второ извънредно понижение на доставките, съобщава Bloomberg.

За поскъпването на суровината положително влияние оказва и оптимизмът на фондовите борси, който доведе до значителен ръст на индексите в Европа вчера и до регистрирането на втората най-силна сесия за американския индекс Dow Jones в историята вчера.

По време на сесията на борсата в Ню Йорк вчера цената на петрола се смъкна с 49 цента и търговията приключи при 62,73 долара за барел, което е най-ниското ниво от 16 май 2007 година. Причина за понижението станаха изключително разочароващите данни за потребителското доверие в САЩ, което падна до най-ниската си стойност в историята.

В последствие, по време на електронната търговия, петролните контракти с доставка през декември повишават цената си с 2,5 на сто и в азиатската сесия се котират по 64,30 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент понижи цената си с 1,8 на сто до 60,29 долара за барел, но на електронната платформа на борсата суровината поскъпна рязко с близо 6,5 на сто, достигайки 64,19 долара за барел. Постепенно пазарите се успокоиха и към момента барел Брент с доставка през декември струва 61,88 долара, или с 2,6 на сто повече от вчера.

Значително влияние върху пазарите оказа проектодокумент на Международната енергийна агенция, разпространен от Financial Times. В него се казва, че производството на петрол се понижава по-бързо от очакването, което се дължи на липсата на инвестиции. Ако ситуацията се запазела такава, то годишното производство ще се свие с 9,1 на сто догодина. За настоящата година се очаква спад с 6,4 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още