fallback

Борсата в САЩ се изстреля в края на сесията

Индексите буквално излетяха в поредната волатилна сесия

22:02 | 28.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в САЩ поеха рязко нагоре в края на днешната сесия, което доведе до мащабни повишения за повечето компании. Причина за силния оптимизъм дава завръщането на рисковите апетити, което се наблюдава на валутните пазари. За възхода на индексите допринасят и все по-зачетяващите мнения, че пазарите са свръхпродадени и актуалните цени на акциите отразяват в себе си дълбока и продължителна криза.

Поради същите причини днес станахме свидетели на оптимизъм в търговията и в Европа, където средното съотношение цена/печалба на акция в регионалния индекс Dow Jones Stoxx 600 падна под 8 на база цените от вчерашната сесия. Преди началото на сесията пък американският индекс S&P 500 пък се търгуваше при съотношение от 10,7.

Днес всички компании от индекса на сините чипове в САЩ, които са включени в индекса Dow Jones Industrial Average регистррат ръст, като най-голямо повишение се наблюдава по позицията на Wall Mart – 11,1 на сто. Като цяло показателят се изстреля с цели 10,9 на сто (889 пункта) до 9 067,83 пункта, което е второто по-големина повишение в цялата история на индекса.

Широкият индекс S&P 500 подскочи с над 91 пункта (11 на сто) до 940,48 пункта, като от попадащите в индекса сектори на икономиката най-добро представяне показват финансовите компании. Повод за това даде и призивът на Белия дом към банките, получили държавна помощ, да започнат да кредитират.

Показателят, в който попадат технологичните компании Nasdaq Composite се повиши с 9,5 на сто (144 пункта) до 1 649,47 пункта.

Днешната борсова сесия отново премина по доста интересен начин, като движението на индексите пак беше съпроводено със силна волатилност. В началото на търговията мечките успяха да вземат превес заради негативните данни за потребителското доверие, но постепенно оптимистите поеха инициативата. За позитивните настроения силно влияние оказва и очакваното решение на Фед за лихвения процент в страната, като пазарите очакват ново понижение с цел стимулиране на кредитния пазар и икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още