fallback

VW за кратко стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация

Акциите на компанията отбелязаха рязко поскъпване заради масово купуване от страна на хедж фондове

17:21 | 28.10.08 г.

За кратко днес Volkswagen стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация заради паническото изкупуване на акции на компанията от страна на хедж фондове, което увеличи капитализацията й със 150 млрд. евро, съобщи Financial Times.

Акциите на най-големия производител на автомобили в Европа достигнаха 1005 евро по време на ранната търговия, след като в петък затвориха на около 210 евро. При този скок компанията достигна пазарна капитализация от около 296 млрд. евро (369 млрд. долара), по-голяма от тази на петролната компания ExxonMobil, чиято капитализация в понеделник беше 343 млрд. долара по цена на затваряне на акциите.

Цената на акциите на VW беше силно волатилна днес сутринта и по време на късната сутрешна търговия беше 788 евро за брой, което оценява компанията на 237 млрд. евро (296 млрд. долара). Тази капитализация е по-голяма от тези на Wal-Mart, Microsoft и General Electric – втората, третата и четвъртата най-големи компании в САЩ.

„Някои мениджъри на хедж фондове буквално бяха на път да се разплачат по телефона“, казва базиран в Лондон анализатор на автомобилния сектор. Хедж фондовете залагаха, че акциите на VW ще поевтинеят, но след като Porsche разкри, че държи 74% от автомобилния производител вместо 35%, както първоначално се считаше, настъпи голяма надпревара за покриване на позиции.

Според анализатори и инвеститори е възможно да има и фалити на някои хедж фондове заради размера на загубите, които днес достигнаха около 20 – 30 млрд. евро. Инвеститори призоваха също и за пълно разследване от страна на германския регулаторен орган на финансовия сектор – Bafin, дали е имало пазарна манипулация.

От Porsche са отрекли да са давали назаем свои акции на хедж фондове. Компанията е уточнила, че е разкрила, че държи 74% пряко и непряко, за да даде възможност на хедж фондовете да затворят късите си позиции „по системен начин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още