fallback

Петролът се понижи до 17-месечно дъно, след което върна част от позициите

Цената на черното злато се е запътила към най-голямото си месечно понижение от 1986 г. насам

09:12 | 28.10.08 г.

Петролните фючърси отново регистрираха понижение вчера, след като американските и азиатските пазари отстъпиха за пореден път. Според експертите това, което движи цените на петрола в момента, са притесненията за „здравето“ на глобалната икономика, от което зависи световното потребление на петрол.

Договорите за доставка на лек суров петрол през декември се понижиха с 2,5 на сто (1,92 долара) до 61,30 долара за барел вчера. Това е най-ниската им стойност за последните 17 месеца. След силния спад черното злато възстанови част от позициите си и последно се търгуваше около 63 долара за барел.

От юли месец насам, когато петролните договори достигнаха своя пик - 147,27 долара за барел, цената на черното злато се е понижила с 58 на сто. Спрямо същия период на миналата година, петролът е поевтинял с 33 на сто.

Лондонският сорт Брент също регистрира понижение вчера. Фючърсите с доставка през декември паднаха до 60,10 долара за барел, след което обърнаха посоката си на движение и се повишиха с 1,45 на сто до 62,30 долара за барел.

Цената на петрола реагира изненадващо на новините, че ОПЕК ще намалят производството и се понижи. Миналата седмица 13-те членки на петролния картел гласуваха за намаляване на петролното производство с 1,5 млн. барела на ден.

Ако темповете на понижение на петрола се запазят и този месец, петролът ще регистрира понижение с 38 на сто за месеца, което ще бъде най-резкият спад на горивото от 1986 година насам.

Пазарите очакват данните на енергийното министерство за петролните запаси в САЩ утре. Според запитване на Bloomberg запасите през миналата седмица са нараснали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още