fallback

Белгия оказва финансова помощ на собствениците на СиБанк*

След Fortis и Dexia, КВС стана третият колос в страната, който ще получи държавна помощ

10:32 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Белгийското правителство ще окаже помощ на поредната голяма финансова институция в страната - КВС, която изпитва трудности заради глобалната финансова криза. По-рано този месец спасителни действия бяха предприети спрямо Fortis и Dexia. Така собсвениците на българската банка СиБанк, акциите на която все още се търгуват на БФБ, както и на застрахователната компания ДЗИ ще получат финансова инжекция, за предотвратяване на евентуални трудности през следващите седмици.

Разликата в този случай обаче е, че докато при предходните операции става дума за частична национализация, сега ситуацията опира до предоставяне на стабилизиращ заем с цел равнопоставеност на финансовите институции в страната и успокояване на пазарните участници след силния спад на акциите на банката в петък, уточниха за Investor.bg от прес-службата на СиБанк.

Днес от КВС съобщиха, че бъдат подпомогнати от правителството с 3,5 млрд. евро, срещу което ще предоставят ценни книжа с доходност от 8,5 на сто или повече, като това ще зависи от размера на дивидентите за обикновените акционери, съобщава marketwatch.com. Заемът ще има стабилизираща роля и цели възстановяване на доверието в компанията, която е останала последната от големите банки в страната, където държавата не е придобила дял.

Предназначението на държавното финансиране е свързано със създаването на „допълнителен капиталов буфер и ще помогне за преодоляването на евентуални бъдещи предизвикателства“, се казва в съобщението.

От КВС заявяват, че сделката с правителството няма да се отрази значително на бизнес стратегията или ежедневните операции по обслужване на клиентите и персонала на финансово-застрахователния холдинг.

Новината се отрази позитивно на пазарната капитализация на КВС в началото на днешната търговия, но в последствие масовите разпродажби на световните борси не я подминаха, и към момента акциите й поевтиняват с 5,25 на сто.

В България КВС е собственик на „СИБАНК АД", както и на застрахователното дружество ДЗИ.

* Актуално към 11:25

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още