fallback

Японската борса се върна на нивото от 1982 година

Разпродажбите в страната продължават, представителите на финансовия сектор падат най-тежко

09:49 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Япония се върнаха на нивата си отпреди 25 години в резултат на масираните разпродажби, които продължават и днес. Най-тежко преминава сесията за представителите на финансовия сектор, тъй като инвеститорите се страхуват от допълнителен спад на активите им заради обезценяващите им се портфейли от акции.

Най-големите японски банки, които са листнати за търговия на борсата в Токио - Mitsubishi UFJ Financial Group и Mizuho Financial Group Inc., понижават пазарната си капитализация с по 15 на сто след публикации в медиите, че двете ще имат нужда от набиране на свежи средства чрез увеличение на капитала.

Днес Nikkei 225 падна с нови 6,5 на сто, за да затвори при ниво 7 162,90 пункта, което е най-ниската му стойност от октомври 1982 година досега. През последните четири търговски сесии показателят се е понижил с 23 на сто. Другият водещ индекс в страната – Topix, се смъкна със 7,4 на сто до 746,64 пункта, колкото е бил и през януари 1984 година.

Премиерът на Япония Таро Асо е наредил да бъдат подготвени проектомерки за стабилизиране на финансовия пазар, които да бъдат готови още днес, съобщава Bloomberg. Те трябва да включват забрана на късите продажби и възможност държавата да изкупува акции от портфейлите на банките.

По-рано днес беше разпространено съобщение от Г-7, в което най-развитите икономики в света изразиха притесненията си от силното поскъпване на японската йена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още