fallback

ОПЕК намалява добива, цената на петрола падна със 7 на сто

Картелът е използвал средствата си за въздействие върху пазара и решението не е достатъчно, смятат анализатори

15:48 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) взе решение за намаляване на производството си за първи път от близо две години с цел да спре спада на цените, съобщи Bloomberg.

Добивът ще бъде намален с 1,5 млн. барела дневно от ноември, решиха на днешната си среща министрите на петрола на страните от картела. Сегашната квота на организацията е 28,8 млн. барела дневно.

„Търсенето е значително по-малко от предлагането, това е причината за взетото решение“, заяви министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Петролът е поевтинял с 57 на сто от рекорда, достигнат на 11 юли, вследствие на разрастването на кризата на финансовите пазари, на увеличаващото се съкращаване на работни места и съответно намаленото потребление на горива.

След решението на ОПЕК цената на петрола падна със 7,1 на сто.

„ОПЕК използва всичките си средства“, коментира брокерът Робърт Лолин. „В условията на лоши икономически перспективи и свободно падане на производството това решение не е достатъчно“.

От Международната агенция за енергията прогнозираха на 10 октомври, че търсенето в развитите страни ще се понижи с 2,2 на сто тази година, което ще доведе до забавяне на ръста на световното потребление до 0,5 на сто.

Саудитска Арабия ще намали производството си с 466 хил. барела дневно, Иран - със 199 хил., Кувейт – със 132 хил., Обединените арабски емирства – със 134 хил. барела, а Венецуела - със 129 хил. барела.

Възможно е през декември да бъде взето решение за допълнително намаляване на производството в зависимост от реакцията на пазарите, каза министърът на петрола на Катар Абдула бин Хамад ал-Атия. Такова мнение споделя и анализаторът Адисън Армстронг, според когото е възможно допълнително намаление на добива с 500 хил. барела дневно.

Петролът с доставка през декември поевтиня след обявяването на решението с 4,79 долара, или 7,1 на сто, до 63,05 долара за барел.

Последният път, когато ОПЕК взе решение за намаляване на производството, беше през декември 2006 г., като съкращението с 500 хил. барела на ден влезе в сила от февруари 2007 г. По-късно през същата година квотите бяха повишени, след като цената на суровината се повиши.

Bloomberg припомня грешката на ОПЕК отпреди 11 години, когато страните от картела се скараха относно квотите, след като петролът поевтиня с 28 на сто за 10 месеца при зараждането на азиатската финансова криза. На среща в Джакарта през ноември 1997 г. квотите бяха увеличени без оглед на кризата, която забави азиатските икономики и намали потреблението на петрол. Цените се понижиха тогава с още 44 на сто до декември 1998 и паднаха под 11 долара за барел.

„Основното при тази среща е, че тя показва решимостта и сплотеността да се справят със спада на търсенето и да не повторят грешката от азиатската криза“, коментира Дейвид Кирш, консултант към PFC Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още