fallback

122,8 млрд. може да не са достатъчни, за да спасят AIG

До момента AIG са използвали около 2/3 от кредитната си линия отпусната от ФЕД или 82,9 млрд. долара

22:38 | 23.10.08 г.

Заемът от 122,8 млрд. долара може да се окаже недостатъчен, за да спаси AIG от банкрут, коментира за Bloomberg Едуард Либи, новият изпълнителен директор на компанията.

Според Либи, AIG са изключително зависими от развитието на капиталовите пазари през следващите месеци. Ако капиталовите пазари продължават да имат проблеми, това ще принуди застрахователната компания да отделя още повече капитали за гаранции и заемът от правителството може да се окаже недосатъчен, смята Либи.

Лиди, който е бивш изпълнителен директор на Allstate Corp., бе назначен на най-високия пост в AIG от американското правителство, след като се наложи Федералния резерв да отпусне заем на компанията за да я спаси от банкрут. До момента AIG са използвали около 2/3 от кредитната си линия или 82,9 млрд. долара.

Припомняме, че AIG получи кредит от Фед на 16 септември на стойност 85 млрд. долара. Поради влошаващото се финансово състояние на компанията обаче се наложи към кредита да бъдат добавени още 37,8 млрд. долара на 8 октомври.

AIG трябва да плаща на Фед годишна лихва от 8,5 на сто плюс тримесечния Libor върху парите, които тегли от кредитната линия. Днес тримесечния Libor (лихвата, на която банките се кредитират помежду си) бе 3,54 на сто.

Основните проблеми на американския застраховател произлизат от факта, че освен обичайната застрахователна дейност, AIG застраховаше и облигации. Общият обем на застрахованите облигации от AIG е 441 млрд. долара, 57,8 млрд. от които са свързани директно със лошите ипотечни кредити.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още