fallback

Инфлацията и обезценяването на рупията може да докарат Пакистан до анархия

Инфлацията в Пакистан стигна 30-годишен връх, а дефицитът по платежния баланс е на рекордно ниво

18:58 | 23.10.08 г.

Ускоряващата инфлация и поевтиняването на пакистанката валута – рупията, може да изправят страната пред анархия смята Имран Кан, лидер на пакистанската политическа партия Техреек-е-Инсааф, предаде Bloomberg.

Освен икономическите проблеми, Кан посочи и неспособността на пакистанското правителство да се справи с враждуващите фракции в обществото, като потенциална заплаха за стабилността в страната. В речта си на срещата на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, политикът коментира, че „Ако не се променим, ние сме се запътили към бедствие“.

От началото на годината, рупията се понижи до най-ниското ниво в историята си, а дефицитът по платежния баланс се увеличи до рекордни стойности. Инфлацията в страната е на най-високото си ниво за последните 30 години.

Ако нестабилността на страната продължи, Пакистан ще се очертае като основния външно-политически проблем за бъдещата администрация във Вашингтон, тъй като Пакистан е единствената мюсюлманска страна с ядрено оръжие, коментират анализатори пред Bloomberg.

В изказването си в Лондон, Имран Кан критикува американската политика в страната си, тъй като според него САЩ трябва да гледат на войната с тероризма като на война с идея, а не с физически обект. Според Кан, политиката на САЩ помага за радикализирането на младите хора в страната и оприличи американските действия в района като „гасене на пожар с бензин“.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още