fallback

Перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг на Русия вече е „негативна“

Причината за понижението са опасенията за по-големи рзходи на правителството заради помощта за финансовата система

17:54 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Standard & Poor's Ratings Services понижи перспективата за дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Русия на „негативна“ от „стабилна“ заради разходите на правителството във връзка със спасяването на банки, съобщи Bloomberg.

В момента е трудно да се определи какъв ще е крайният ефект върху публичния сектор от спасяването на банковата система, обосновават се от Standard.

Правителството определи над 200 млрд. долара за спирането на най-лошата финансова криза в страната от 1998 г. насам, включително 86 млрд. долара за наливане на ликвидност в банките. Падащите цени на суровините, конфликтът с Грузия и проблемите на финансовите пазари в световен мащаб накараха инвеститорите да изтеглят най-малко 63 млрд. долара от Русия от 8 август насам, по оценка на UniCredit.

Доходността по руските държавни облигации се повиши до шестгодишен максимум.

Анализатори коментират, че Русия е много незащитена и както се възползваше от скока на суровините, така сега е застрашена от поевтиняването им.

Икономическият съветник на руския президент Дмитрий Медведев – Аркадий Дврокович, обаче смята, че страната е по-добре подготвена за сегашната ситуация от много други страни. Русия може да използва резервите си, за да насърчи икономиката и да осигури стабилност на финансовата система, каза вчера той.

Резервите на страната са намалели миналата седмица с 14,9 млрд. долара до 515,7 млрд. долара, което е трета поредна седмица на спад, тъй като централната банка продаваше чуждестранна валута, за да подкрепи рублата.

„Бързината на намаляване на резервите е доста обезпокоителна“, смята икономистът Владимир Тихомиров. Той определи прогнозата на централната банка за резерви в размер на 547 млрд. долара в края на годината като „крайно оптимистична“. По негови оценки резервите ще възлизат на общо 500 млрд. долара към 1 януари 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още