fallback

Саркози създава държавен инвестиционен фонд

Франция ще подпомага бизнеса с държавни инвестиции и данъчни облекчения

15:33 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френският президент Никола Саркози заяви, че в страната ще бъде създаден държавен инвестиционен фонд, който да помага „масивно“ на бизнеса, тъй като заради глобалния борсов срив някои компании се нуждаят от средства и са изложени на риск от поглъщане, съобщи Bloomberg.

Освен това правителството ще спре да налага данък върху инвестициите до началото на 2010 г., за да могат компаниите да бъдат насърчени да се борят с кризата и забавянето на икономиката. Желанието на властите е и държавната презастрахователна компания CCR да поеме гаранции върху кредити, които частните компании отказват да застраховат.

Франция ще „интервенира масивно всеки път, когато стратегическа компания, била тя и от малък или среден размер, има нужда от акционерен капитал“, заяви Саркози днес на кръгла маса в Анси. Той определи планирания фонд като „фонд за публична намеса“.

Никола Саркози продължава да полага енергични усилия за защита на компаниите, прилагайки мерки, приети без особен ентусиазъм от останалите европейски държави. Освен това той организира спешна среща с ръководителите на най-големите икономики, която ще се състои на 15 ноември във Вашингтон. На нея се очаква той да пледира за структурна реформа на регулациите на финансовите пазари, добавя Bloomberg.

Френският фонд ще бъде управляван от държавно кредитираната кредитна институция Caisse des Depots et Consignations, като необходимите за инвестициите средства ще бъдат набавени от пазара. Очаква се фондът да търси капиталови печалби от временното придобиване на засегнатите от кризата компании.

Европа „не бива да бъде наивна, не трябва да оставя компаниите си на милосърдието на спекулантите, не трябва да бъде единствената, която не защитава своя интерес и не предпазва гражданите си“, каза още Саркози. Настоящата криза е далеч от своя край и „ако ситуацията продължи да се влошава, ще има нужда от силна съвместна инициатива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още