fallback

И Беларус поиска помощ от МВФ

Бившата съветска република стана петата държава, която се обръща към фонда заради негативните ефекти на кризата

09:47 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Беларус се обърна за помощ към Международния валутен фонд, присъединявайки се към Исландия, Пакистан, Унгария и Украйна, които сториха това през последните седмици. Причината са опасенията на правителството, че страната няма да успее да се справи сама с изпитанията, които поставя глобалната финансова криза, съобщава Bloomberg.

„Глобалната криза е засегнала негативно беларуската икономика и достъпа на страната до външно финансиране“, се казва в официално съобщение на ръководителя на МВФ Доминик Строс-Кан.

Някои от развиващите се икономики изпитват остра нужда от финасиране, тъй като свиването на кредитите в световен мащаб се отразява негативно на търговията и прави трудно обслужването на външния дълг. По-рано този месец икономиката на Исландия беше поставена на ръба, след като отслабващата банкова система буквално замрази валутния пазар и направи изключително трудно намирането на средства за заплащане на вносните стоки.

По данни на МВФ Беларус има валутни резерви в размер на 4,19 млрд. долара, докато тези на Исландия са 3,64 млрд. долара.

Разговорите с Беларус ще започнат „през следващите няколко дни“, като сумата, с която ще бъде подпомогната страната, не е определена. Страната е поискала помощ, която може да бъде предоставена под формата на стендбай споразумение или кредитна линия, като нейното пълно използване не би било задължително.

Дефицитът по текущата сметка на Беларус се е увеличил до 986 млн. долара през второто тримесечие на годината, след като през първите три месеца е бил 424 млн. долара, показват данните на централната банка на страната. За последната година местната валута е поевтиняла с 1,8 на сто спрямо долара  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още