fallback

Цената на оборотното финансиране в САЩ падна до 4-годишно дъно

Стабилизирането на паричния пазар идва след намесата на Федералния резерв

19:18 | 22.10.08 г.

Доходността на краткосрочните американски търговски облигации с матуритет от 30 дни отчете спад от 1,46% до 1,92%, което е най-ниската им стойност от 4 години насам.

В САЩ по-големите компании финансират своята всекидневна дейност (оборотни нужди) и чрез емитиране на такива краткосрочни инструменти. В резултат на колапса на финансовите пазари обаче, този пазар буквално замръзна, което изложи корпоративна Америка на риск от неплатежоспособност и фалити.

Тъкмо действията на Федералния резерв предотвратиха задълбочаване на проблемите, тъй като последният се намеси с 540 млрд. долара под формата на изкупувания на подобен род инструменти, търгувани на паричния пазар, от взаимните фондове.

Именно взаимните фондове, инвестиращи на пазара на краткосрочни капитали „натискаха“ цената на краткосрочните облигации надолу и следователно доходността им нагоре, заради масови тегления от тях.

Фондовете инвестиращи на паричните пазари в САЩ държат 63% от необезпечените краткосрочни облигации и 39% от обезпечените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още