fallback

UBS: Великобритания и САЩ ще пострадат най-много от кризата

БВП на САЩ ще се свие с 0,7 на сто през 2009 г., а този на Великобритания - с 1,4 на сто

16:50 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания и САЩ ще пострадат най-много от глобалната рецесия, която се очаква да продължи до средата на следващата година, се казва в доклад на швейцарската банка UBS, цитиран от АР.

Брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие с 0,7 на сто през 2009 г., а този на Великобритания - с 1,4 на сто, прогнозират икономистите на UBS. За еврозоната очакванията им са за спад на икономиката през следващата година с 0,3 на сто.

Въпреки че растежът на Китай и други развиващи се страни ще продължи да бъде силен, глобалният БВП ще се увеличи с едва 2,4 на сто през 2009 г. спрямо 3,7 на сто за тази, се казва в доклада.

От UBS очакват икономиката на САЩ да се свие през най-малко четири поредни тримесечия от средата на тази година нататък, а възстановяването, което ще започне от средата на 2009, вероятно ще е много слабо.

Освен това икономистите на банката прогнозират още съкращения на основната лихва в САЩ, която сега е на ниво от 1,5 на сто, в усилията на Фед да даде тласък на икономиката.

От банката очакват европейската икономика да влезе в рецесия почти едновременно с щатската. С оглед на това докладът прогнозира, че централните банки в Европа също ще намалят лихвите.

Големите развиващи се азиатски страни като Китай, Индия или Индонезия ще издържат на най-лошите моменти от кризата благодарение на вътрешното търсене, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още