fallback

Рекордни загуби и за хедж-фондовете

Заявките за изтегляне на средства от клиентите и забраната на късите продажби са довели до невиждани загуби за индустрията

12:21 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Хедж-фондовете по света са регистрирали рекордни месечни загуби през септември, показват данни на Eurekahedge Pte., които изготвят индекс, следящ активите на 2 431 хедж-фонда от целия свят. 

Като основна причина за негативните резултати се сочат заявките на клиентите за изтегляне на вложенията и забраната за осъществяване на къси продажби, която беше въведена в много държави, съобщава Bloomberg.

Индексът на Eurekahedge се понижава с 4,7 на сто на месечна база, става ясно от предварителните данни за септември. Това е най-големият месечен спад от началото на воденето на такава статистика през 2000 г. Спрямо септември миналата година понижението е 7,9 на сто.

С най-лошо представяне са фондовете, инвестиращи на европейските пазари, които бележат спад от 6,9 на сто, следвани от онези, влагащи средства на развиващите се пазари (-6,8 на сто). Индексът на Eurekahedge за хедж-фондовете в Северна Америка се е понижил с 5,3 на сто, а този за Азия – с 4,8 на сто.

Хедж-фондовете изпитват трудности заради стагнацията на пазара, която дойде след колапса на американския ипотечен пазар. За последната година те са изгубили инвестиции за 88 млрд. долара заради поевтиняването на активите и изтеглянето на средства от вложителите. Това е довело до свиване на размера на цялата индустрия до 1,8 трлн. долара, съобщават авторите на изследването.

Средствата, управлявани от хедж-фондовете, са се увеличили от 490 млрд. на 1,9 трлн. долара от началото на новия век до края на миналата година, показват данни на базираната в Чикаго организация Hedge Fund Research.

Голяма част от понижението анализаторите отдават на забраната за осъществяване на къси продажби, която беше въведена за акциите на около 900 компании в САЩ. Постепенно подобни ограничения бяха въведени и в други държави, което допълнително е утежнило ситуацията.

Въпреки всичко обаче хедж-фондовете продължават да се представят далеч по-добре от основните борсови индекси. Това ясно се вижда от спада на глобалния индекс MSCI World, който е изгубил 12 на сто от стойността си през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още