fallback

GM спира временно работата на европейските заводи

Компанията планира спиране на производството през последните две седмици на ноември и от 15 декември до края на годината

11:53 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският гигант в производството на автомобили General Motors (GM), собственик на немската марка Opel, може отново да спре работата във всичките си европейски заводи за няколко седмици, съобщи АФП.

Компанията планира спиране на производството през последните две седмици на ноември и от 15 декември до края на годината, е заявил представител на синдикатите в завода на Opel в германския град Бохум, цитиран от Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

По-рано този месец компанията обяви, че заради международната финансова криза и забавянето на икономиката е прекъснала производството в два свои германски завода, в които работят над 6500 души.

GM иска да намали производството си с 40 хил. превозни средства до края на годината. Ръководителят на компанията за Европа Карл-Петер Форстър обяви, че продажбите на основните модели в Европа са паднали с 30%.

Лоши новини дойдоха и от лагера на най-големия конкурент на GM - Toyota Motor. Японската компания очаква да отчете спад в продажбите си за цялата година за първи път от десет години заради забавящото се търсене в световен мащаб.

Прогнозите на Toyota са за продадени 8,3 млн. превозни средства през 2008 г., като се изключат продажбите на дъщерните компании и филиалите, при реализирани 8,43 млн. броя през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още